Nexstar 127 SLT

1 2 3 4 5
(0/5) Bli först med att betygsätta.
Artnr: 102647
Artikelnamn: Nexstar 127 SLT
6995,00 SEK

Specifikationer

Artnr: 102647
Lagerstatus: I lager

Dokument

Omdöme

Lämna ett omdöme

5sGbQ
Kod från Captcha-bild:

Omdöme (0)

Dela

Blogga om

Kampanjen varar t.o.m. 5/12 (eller tills lagret tar slut). Mycket bra optik till mycket bra pris.

Nexstar 127 SLT är ett 5-tums katadioptriskt instrument (Maksutov-Cassegrain med 127mm huvudspegel) med hela 1500mm brännvidd (f/11,8). Med sina 127mm spegeldiameter och 1500mm långa brännvidd är Nexstar 127 SLT ett speciellt bra instrument där hög förstoring och kontrast efterfrågas; t.ex. för planet- och månobservationer, dubbelstjärnor, ljusstarkare planetariska nebulosor mm. Trots den långa brännvidden är teleskoptuben kort och teleskopet är enkelt att flytta och smidigt att ta med sig ut i fält. Men dess ljussamlande förmåga är teleskopet stort nog för att fånga mängder av ljussvaga objekt; välj t.ex. Messierobjektet M13 från datorns minne och teleskopet tar dig till den klotformiga stjärnhopen i Herkules, välj M42 - Orionnebulosan eller låt dig fascineras av hundratals lättåtkomliga nebulosor och galaxer.

Teleskopet drivs med 8 stycken AA-batterier och är därför smidigt att ta med i naturen eller när du skall resa - du behöver ingen tillgång till nätström. Vid kall väderlek eller längre observation rekommenderas dock anslutning till extern kraftkälla (se "relaterade produkter" nedan). Med NexStars ergonomiskt utformade handdator väljer du objektkatalog (t.ex. Planeterna, Messier-objekt eller Stjärnor) och objekt, ändrar motorernas sökhastigheter, tar del av innehållsrik information om varje objekt, eller helt enkelt tar reda på om ett objekt är synligt på himlen vid din tid och plats.

Handdatorn innehåller över 4000* objekt, bl.a. 600 galaxer, 300 stjärnhopar, solsystemets planeter och dussintals vackra dubbelstjärnor. Med den nya StarAlign-tekniken och sökaren StarPointer är den inledande kalibreringen av teleskopet en enkel match.

Monteringen är en s.k. alt-azimuth-montering, vilket gör teleskopet stabilt och enkelt att använda - även vid jordobservation (t.ex. som natur- och utsiktskikare, för övervakning osv). Alt-azimuth-monteringen gör dock att fotografering med riktigt långa exponeringstider inte är möjliga - för detta krävs att teleskopets polaxel sätts parallell med jordens rotationsaxel.

Nexstar 127 SLT levereras med 2 okular: 25mm som ger 60x förstoring och 9mm som ger 167x förstoring samt en StarPointer LED-sökare.

Nexstar 127 SLT Optisk Specifikation:
127mm (5") Maksutov-Cassegrain
1500mm brännvidd
f/11,8 fokalförhållande
Högsta användbara förstoring: 300x

Nexstar 127 SLT Elektrisk Specifikation:
Drivs med 12V DC /likström
Batterier: 8 st AA
Kraftförsörjning: 12V DC - 750mA

Nexstar 127 SLT Mekanisk Specifikation:
Motoriserad Alt-Azimuth-montering, DC-servomotorer med .26 bågsek enkoders
9 sökhastigheter - 3°/sek, 2°/sek, 1°/sek, 64x, 32x, 16x, 8x, 4x, 2x
16-teckens LCD-skärm. Baklysta tangenter.
Gaffelarm: gjuten aluminium
Vikt: cirka 9 kg (ej fraktvikt)

Nexstar 127 SLT Mjukvaruspecifikation:
Portar: RS-232 på handdator för koppling till extern dator
Följning: stjärn-, sol- och månföljning
Följningstyper: Alt-az, Ekv Nord, Ekv Syd
Kalibrering: SkyAlign, Auto-2-stjärnor, 2-stjärnor, 1-stjärna och Solsystem.
Databas: 99 egna objekt, djupinformation om 100 obejkt, total: 4033 objekt
The Sky planetarieprogram för att förbereda observationer.
Flash-uppgraderbar programvara för handkontrollen

 

Rymdbutikens kommentarer om Nexstar 127 SLT:

Nexstar 127 SLT är ett prisvärt instrument med en mycket bra optisk tub och en kompetent datorstyrd montering. Den optiska tuben är lite av en tulipanaros, då den både är ljusstark och så bra korrigerad att den klarar mycket höga förstoringar. Med en mörk och klar natthimmel och ett bra okular klarar teleskopet att ge bra bilder i över 300 gångers förstoring.

Den optiska tuben marknadsförs av flera optikföretag under olika varumärken, både som optisk tub och med olika astronomiska monteringar. Orion Telescopes säljer t.ex. tuben under varunamnet Orion Apex 127 och den har i princip full pott i betyg från sina kunder.

De som köper Nexstar 127 SLT får ett instrument som man kan ha glädje av hela livet. Den medföljande monteringen (Nexstar SLT) är en mycket rolig och användbar montering för den som vill observera objekt i såväl solsystemet som i djuprymden. Den går även att  använda för astrofotografering med kortare exponeringstid. För den som är intresserad av att fotografera galaxer och nebulosor krävs dock en ekvatoriell montering, där man kan följa objektet utan stjärnfältsrotation. Fördelen med Nexstar 127 SLT är att man redan har en bra optisk tub, vilken man senare kan komplettera med en ekvatoriell montering (om nu deep sky-fotografering är något man vill syssla med).

Den optiska tuben kan även användas som en mycket kraftfull tubkikare. Vid enstaka tillfällen kan man använda tuben på den datorstyrda monteringen, men skall man ge sig ut i fält kan det vara bättre med ett stadigt fotostativ. Eftersom det ofta är mer rörelse i luften utefter markytan, kan de höga förstoringarna som optiken i Nexstar 127 SLT klarar på himlen, inte alltid tillgängliga. Allt beror på hur klar luften är och på vilket avstånd man tittar. Men en klar dag är det t.ex. inga problem att använda 200 ggr förstoing på 100 meters håll (200 ggr förstoring på 100 meters avstånd motsvarar att du är 0,5 meter utan teleskop!).

På internetsajten astrobin finns hundratals fotografier som amatörastronomer över hela världen har tagit med Nexstar 127 SLT (se faksimil nedan). Besök gärna sidan. I de flesta fall har Nexstar SLT-monteringen använts, men i en del fall har Nexstar 127 SLT-tuben använts på en annan montering (särskilt när det har varit ljussvaga objekt som behöver lång exponeringstid):

 

 

Hur kalibreringsmetoden SkyAlign (alignment) fungerar:

 

Tillbehör och relaterade produkter

 • Celestron
  Kabel för att koppla Celestrons Nexstar-teleskop till en persondator via dato...
  375,00 SEK
 • Celestron
  Tillbehörspaket med 5 Plössl-okular, 1 barlowlins, 6 färgfilter, 1 månfilter....
  2995,00 SEK
 • Celestron
  En universell T-adapter med 1,25-tums fattning och med inbyggd 2x Barlowlins.
  325,00 SEK
 • Celestron
  Celestrons rättvändande prisma för teleskop med 1,25-tums okularfattning. Sät...
  425,00 SEK
 • Celestron
  12V / 5V kraftaggregat för drift av teleskop i fält eller laddning av t.ex. m...
  2100,00 SEK
 • Andra varor från samma fabrikat

 • Celestron
  Astro Fi 90 är ett astronomiskt teleskop med inbyggd WiFi som du styr med med...
  6275,00 SEK
 • Celestron
  Astro Fi 130mm är ett fantastiskt teleskop. Optiken är en ljusstark 130mm New...
  5495,00 SEK
 • Celestron
  12V / 5V kraftaggregat för drift av teleskop i fält eller laddning av t.ex. m...
  2100,00 SEK
 • Celestron
  Astro Fi 102mm är ett fantastiskt teleskop. Optiken är en knivskarp 102mm Mak...
  6450,00 SEK