Om oss

Rymdbutiken är en webbutik som är specialiserad på astronomiska teleskop, tubkikare, handkikare, mikroskop och tillbehör till dessa optiska apparater. Vi kallar det "optik för nyfikna". Det finns så oerhört mycket intressant i såväl rymden (makrokosmos), i vår egen mänskliga och i djurens värld, som i den lilla världen (mikrokosmos) att man bara vill titta närmare. Rymdbutikens syfte är att välja ut lämpliga instrument och i olika prisklasser som underlättar för alla nyfikna att komma vår fantastiska värld lite närmare.

För Rymdbutiken började det redan i början av 1980-talet i form av utbildningsmaterial inom astronomi och rymdfart. Det var posters med astronomiska motiv, diabildserier till skolor och böcker för amatörastronomer. 1988 blev handelsbolaget (C T Scientific HB) aktiebolag (Astromedia AB) och vi fick agenturerna för de amerikanska teleskoptillverkarna Questar och Celestron. Vi deltog på den stora rymdutställningen "Ögon mot Rymden" på Liseberg i Göteborg 1988, annonserade i Illustrerad Vetenskap och blev ett postorderföretag med egen postorderkatalog (1989).

I början av år 1991 öppnade vi Sveriges första fysiska "rymdbutik" på Nordhemsgatan i Göteborg, vilken 1994 flyttade till Fiskebäck. Vid denna tid fanns naturligtvis inga datorstyrda teleskop och de flesta teleskop var jämförelsevis dyra och tillverkades i små serier. De kom huvudsakligen från USA och Japan; i Kina fanns ingen teleskoptillverkning att tala om. Utan internet och med dyra annonskostnader var det svårt att få lönsamhet i att enbart sälja teleskop och vi lade verksamheten på is i början av år 2000.

Några år senare började det hända saker. Den verkliga IT-revolutionen kom igång och de första datorstyrda teleskopen, tillverkade i Kina till rimliga priser började dyka upp. Och webhandeln började ta fart. År 2005 hade Astromedia fortfarande ett stort lager av teleskop, kikare och tillbehör i lager och vi beslutade oss för att öppna en webbutik för att i alla fall bli av med lagret av prylar. Det visade sig bli en omedelbar succé och Sveriges första riktiga astronomiska webbutik hade öppnat och den fick heta "Rymdbutiken". Redan år 2007 flyttade vi in i en butiks- och lagerlokal i Grimmered i Göteborg och vi hade fått tillbaka agenturen för Celestron, vilken vi tidigare hade släppt. Celestron började släppa allt mer sofistikerade teleskop och byggde en helt ny fabrik i Kina. Celestrons då 50-åriga erfarenhet från USA och Kalifornien kunde omsättas i splitter ny produktionsutrustning och effektiv tillverkning.

Med de allt mer sofistikerade och lättanvända, datorstyrda teleskopen har amatörastronomin blivit en hobby för alla. I kombination med effektiv distribution via webbutiker och den allra senaste utvecklingen där man kan styra sitt teleskop med en multimedial app i mobilen, står det snart ett teleskop i varje hushåll. Vilken utveckling! Under 2014-2015 har vår webbutik varit tom och vi har jobbat i bakgrunden. Men det är i fronten, i mötet med de astronomiintresserade som vi trivs allra bäst. Och efter önskemål och lite tänkande har vi beslutat att öppna upp Rymdbutiken igen. Och det gör vi nu, i november 2016, lite i taget. Under resten av 2016 och under hela 2017 fylls Rymdbutiken åter med optik för nyfikna. Väl mött. It's good to be back!

Kontakt via post (ej butiksadress):
Rymdbutiken
Astromedia AB
Furåsen 7C
426 77 Västra Frölunda
Org.nr. 55 63 25-7392
Epost: support@rymdbutiken.se

Tel: 031 - 380 47 90